Wege rosół z pieczonych warzyw i pierożki z twarożkiem ziołowym
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Rosół:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 szalotki
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 boczniaki
- 1 średniej wielkości cukinia
- garść bazylii
- garść natki pietruszki
- ¼ l oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej lub innej ulubionej
- 2 jajka koniecznie eko lub od zielononóżki aby miały jaskrawe żółtka
- 1 żółtko dodatkowo
Farsz:
- 100 g kostka tłustego twarogu
- 1 żółtko
- garść posiekanych ziół: bazylia, mięta, kolendra
- kawałek startego świeżego brokułu
- płatki parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa na zupę pokrój w kilkucentymetrowe kawałki i wrzuć do miski. Dodaj zioła oraz oliwę i wymieszaj. Warzywa przerzuć na blachę do pieczenia i piecz około 30 min. w 220 stopniach. Mają się ładnie przyrumienić i zmięknąć.
Warzywa wraz z sokami, które z nich wypłynęły, przeżuć do gara, dodaj liść i ziele i zalej 4 l wody. Gotuj około 1,5 h na małym ogniu. Wywar przecedź i dopraw sosem sojowym
Składniki ciasta wymieszaj dokładnie ze sobą i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być bardzo elastyczne. Jeśli będzie się lepić to dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto odstaw pod ściereczkę.
W misce utrzyj twaróg z żółtkiem i dodaj posiekane zioła oraz brokuł. Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, małą szklanką wytnij kółka i ulep pierożki faszerowane twarogiem. Pierożki zagotuj i podawaj zalane bulionem i posypane parmezanem
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź