Wege rosół z pieczonych warzyw i pierożki z twarożkiem ziołowym

Wege rosół z pieczonych warzyw i pierożki z twarożkiem ziołowym
Oceń przepis:
120 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Rosół:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 boczniaki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • garść bazylii
  • garść natki pietruszki
  • ¼ l oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej lub innej ulubionej
  • 2 jajka koniecznie eko lub od zielononóżki aby miały jaskrawe żółtka
  • 1 żółtko dodatkowo
Farsz:
  • 100 g kostka tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • garść posiekanych ziół: bazylia, mięta, kolendra
  • kawałek startego świeżego brokułu
  • płatki parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa na zupę pokrój w kilkucentymetrowe kawałki i wrzuć do miski. Dodaj zioła oraz oliwę i wymieszaj. Warzywa przerzuć na blachę do pieczenia i piecz około 30 min. w 220 stopniach. Mają się ładnie przyrumienić i zmięknąć.

Warzywa wraz z sokami, które z nich wypłynęły, przeżuć do gara, dodaj liść i ziele i zalej 4 l wody. Gotuj około 1,5 h na małym ogniu. Wywar przecedź i dopraw sosem sojowym

Składniki ciasta wymieszaj dokładnie ze sobą i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być bardzo elastyczne. Jeśli będzie się lepić to dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto odstaw pod ściereczkę.

W misce utrzyj twaróg z żółtkiem i dodaj posiekane zioła oraz brokuł. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, małą szklanką wytnij kółka i ulep pierożki faszerowane twarogiem. Pierożki zagotuj i podawaj zalane bulionem i posypane parmezanem

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA