Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki:kilogram b. dojrzałych pokrojonych pomidorów bez pestek
pół ogórka obranego, bez pestek i pokrojonego w plasterki
pół czerwonej papryki, bez pestek i pokrojonej w plasterki
pół małej cebuli
rozgnieciony ząbek czosnku
25 g świeżej ciemnej bułki tartej
2 łyżki octu z czerwonego wina (do smaku)
miarka bulionu warzywnego lub soku pomidorowego
listki z 2 gałązek tymianku
16 listków bazylii
sól i pieprz
szczypta pieprzu kajeńskiego (do smaku)
miód (ew., do smaku)
4 łyżki drobnych grzanek smażonych na maśle (ew.)
Przygotowanie:
Wymieszać pomidory, ogórek, paprykę, cebulą, czosnek i bułkę tartą. Dodać ocet winny, bulion, tymianek i 12 listków bazylii. Marynować przez 12 godzin w zakrytej misce w lodówce. Zmiksować i doprawić solą oraz pieprzem zwykłym i kajeńskim. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna (zależy od użytych pomidorów), dodać trochę miodu. Podawać na zimno z pozostałymi podartymi liśćmi bazylii i grzankami.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W