Ciastka z kozim serem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki:250 ml porto
200 g cukru
12 małych fig
płat ciasta francuskiego
110 g świeżego sera koziego
60 ml gęstej śmietany
łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (ew.)
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 º C. Podgrzać porto z cukrem w rondlu, wrzucić figi, nakryć papierowym krążkiem i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Wyjąć figi i wygotować porto do gęstości sosu. Odstawić.
Wykroić z ciasta 4 kółka o średnicy 10 cm. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Przykryć je drugą blachą i piec, aż się zrumienią, 15 – 20 minut. Rozluźnić ser łyżką i wymieszać ze śmietaną na gładką masę. Wymieszać z rozmarynem i popieprzyć. Wyjąć zrumienione ciasto. Posmarować kółka masą serową. Przepołowić figi, ułożyć na serze i posypać orzechami. Zapiekać, aż ser stanie się gorący, ok. 5 minut. Podawać z sałatą oraz z zygzakiem syropu z boku.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W