Proste ciasto cytrynowe z kremem

Proste ciasto cytrynowe z kremem
Oceń przepis:
383 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dosypując cukier.
Dodajemy jajko po jajku, a następnie sok z cytryny.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta razem ze startą skórką z cytryny. Mieszamy dokładnie, ale niezbyt długo i wylewamy do przygotowanej keksówki.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 30-40 minut.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i krótko razem miksujemy.
Następnie partiami dodajemy serek homogenizowany, lekko ubijamy, a później delikatnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny. Wystudzone ciasto kroimy na plastry i podajemy z puszystym kremem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA