Plastry grillowanego boczku z młodą kapustą zasmażaną z kindziukiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Składniki:
- 1 kg boczku ze skórą i kością
- szklanka jasnego sosu sojowego jasny
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 szklanka porto
- kora cynamonu
- 3 goździki
- łyżka imbiru marynowanego
- korzonki kolendry
- cebula dymka
- 1 szt. młodej kapusty
- 2 łyżki smalcu
- 20 dag kindziuk
- 1 pomidor malinowy
- 2 szklanki warzywnego bulionu
- 3 liść laurowy
- pieprz młotkowany
- pęczek kopru ogrodowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka wlej sos sojowy, wino. Dodaj cukier brązowy, korę cynamonu, goździki pokrojony marynowany imbir, korzonki kolendry i cebulę dymkę. Marynatę wstaw na ogień i zagotuj. Boczek pokrój w 1 cm plastry. Dopraw solą i pieprzem. Do zredukowanej marynaty włóż plastry boczku i gotuj je przez 20 minut.
Kapustę posiekaj. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Kindziuka pokrój na mniejsze kawałki. Szybkowar wysmaruj smalcem. Wrzuć warstwowo kapustę, pomidory i kindziuka. Na wierzch połóż liście laurowe. Wszystko posól. Zalej 2 szklankami bulionu. Gotuj w szybkowarze przez 10 minut. Do ugotowanej kapusty przed podaniem dodaj posiekany koperek.
Ugotowane plastry boczku przełóż na rozgrzanego grilla. Podawaj z młodą kapustą i plastrami czerwonej cebuli.
Kapustę posiekaj. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Kindziuka pokrój na mniejsze kawałki. Szybkowar wysmaruj smalcem. Wrzuć warstwowo kapustę, pomidory i kindziuka. Na wierzch połóż liście laurowe. Wszystko posól. Zalej 2 szklankami bulionu. Gotuj w szybkowarze przez 10 minut. Do ugotowanej kapusty przed podaniem dodaj posiekany koperek.
Ugotowane plastry boczku przełóż na rozgrzanego grilla. Podawaj z młodą kapustą i plastrami czerwonej cebuli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W