Szaszłyki z tuńczyka w sezamie i ziołach na sosie z orzeszków nerkowca

Szaszłyki z tuńczyka w sezamie i ziołach na sosie z orzeszków nerkowca
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Składniki:

Składniki sosu:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tuńczyka pokroić w 2 cm kostkę. Wszystkie zioła drobno posiekać i przełożyć do miski, a następnie dokładnie ze sobą połączyć. Do gotowych ziół dodać kawałki tuńczyka, sól, pieprz, wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać aby posiekane zioła przylegały do kawałków ryby. Gotowe kawałki nabić na patyki na szaszłyki i obtoczyć w sezamie, a następnie włożyć do lodówki.

Przygotowanie sosu:
Jarzyny umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do rondelka wlać oliwę z oliwek i podsmażyć wszystkie jarzyny, zaczynając od cebuli. Do podsmażonych jarzyn dodać orzeszki nerkowca i ponownie podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować aż jarzyny zmiękną.
Do gotowego wywaru z jarzynami dodać mleko oraz mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia i całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę, a następnie przecedzić przez drobne sito i gotowy sos ponownie zagotować.

Kapustkę pak choi sparzyć w osolonej wodzie i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek doprawiając do smaku sosem sojowym. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek usmażyć wcześniej przygotowane szaszłyki z tuńczyka i podawać z ciepłym sosem, kapustką pak choi, udekorowane kiełkami, kremem balsamicznym oraz papryką czerwoną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA