Szaszłyki z tuńczyka w sezamie i ziołach na sosie z orzeszków nerkowca
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 300 g świeżego tuńczyka (różowego)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- świeży koperek
- świeża natka pietruszki
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- świeża mięta
- suszony estragon
- sezam jasny
- sezam czarny
- 0,5 cytryny
- 2 mini kapustki pak choi
- ciemny sos sojowy do smaku
- kiełki groszku
- krem balsamiczny z pomarańczą
- 0,5 świeżej papryki czerwonej
Składniki sosu:
- 0,5 małej marchewki
- 0,25 selera
- 0,25 selera naciowego
- 0,5 cebuli
- 100 g orzechów nerkowca
- woda
- 50 ml mleka kokosowego
- 50 ml mleka 2%
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tuńczyka pokroić w 2 cm kostkę. Wszystkie zioła drobno posiekać i przełożyć do miski, a następnie dokładnie ze sobą połączyć. Do gotowych ziół dodać kawałki tuńczyka, sól, pieprz, wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać aby posiekane zioła przylegały do kawałków ryby. Gotowe kawałki nabić na patyki na szaszłyki i obtoczyć w sezamie, a następnie włożyć do lodówki.
Przygotowanie sosu:
Jarzyny umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do rondelka wlać oliwę z oliwek i podsmażyć wszystkie jarzyny, zaczynając od cebuli. Do podsmażonych jarzyn dodać orzeszki nerkowca i ponownie podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować aż jarzyny zmiękną.
Do gotowego wywaru z jarzynami dodać mleko oraz mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia i całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę, a następnie przecedzić przez drobne sito i gotowy sos ponownie zagotować.
Kapustkę pak choi sparzyć w osolonej wodzie i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek doprawiając do smaku sosem sojowym. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek usmażyć wcześniej przygotowane szaszłyki z tuńczyka i podawać z ciepłym sosem, kapustką pak choi, udekorowane kiełkami, kremem balsamicznym oraz papryką czerwoną.
Przygotowanie sosu:
Jarzyny umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Do rondelka wlać oliwę z oliwek i podsmażyć wszystkie jarzyny, zaczynając od cebuli. Do podsmażonych jarzyn dodać orzeszki nerkowca i ponownie podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować aż jarzyny zmiękną.
Do gotowego wywaru z jarzynami dodać mleko oraz mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia i całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę, a następnie przecedzić przez drobne sito i gotowy sos ponownie zagotować.
Kapustkę pak choi sparzyć w osolonej wodzie i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek doprawiając do smaku sosem sojowym. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do miski, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek usmażyć wcześniej przygotowane szaszłyki z tuńczyka i podawać z ciepłym sosem, kapustką pak choi, udekorowane kiełkami, kremem balsamicznym oraz papryką czerwoną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W