Sałatka z pomelo i mięsa kraba
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 1 duże pomelo
- 200 mięsa kraba mułowego lub innego kraba
- 50 g suszonych krewetek (należy je namoczyć na godzinę w zimnej wodzie
- a następnie osączyć)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ząbek czosnku
- cienko pokrojony
- 5 listków mięty
- pokrojone
- 5 listków pachnotki
- pokrojone
- 5 listków wietnamskiej mięty
- pokrojone
- 5 listków bazylii azjatyckiej
- pokrojone
- 1 łyżka prażonych szalotek
- ½ łyżki prażonych płatków czosnku
- 1 pokrojone w poprzek chili
- 3 łyżki sosu do maczania (patrz: osobny przepis)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać olej w woku, wrzucić czosnek, podsmażyć, aż puści aromat. Dodać krewetki i smażyć, mieszając przez 3 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć, wystudzić. Obrać pomelo, zdjąć gorzką błonkę, cząstki owocu podzielić na kawałeczki „na jeden kęs”, włożyć do miski. Dodać mięso kraba, krewetki, zioła, prażone szalotki, prażone płatki czosnku i sos do maczania. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć na talerz lub półmisek, posypać fistaszkami i chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W