Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami

Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Kurczę:
  • kurczę 1,2 kg
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • kilka gałązek estragonu
  • sól i pieprz
  • 60 g masła

Warzywa:

  • 6 ziemniaczków, obranych i pokrojonych
  • 4 marchewki przecięte na pół i przepołowione wzdłuż
  • 3 pory pokrojone na dość długie kawałki
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • gruba sól morska i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • gałązka rozmarynu przekrojona na 3 części

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować kurczaka:
Rozgrzać piekarnik do 200?C. Wypchać kurczę ziołami i związać. Posolić i popieprzyć na całej powierzchni. Ułożyć je na lewym udku w brytfannie i położyć na wierzchu masło.
Piec przez kwadrans. Przełożyć kurczę na prawe udko na kolejny kwadrans. Przełożyć kurczę na grzbiet na kolejny kwadrans. Na koniec przełożyć kurczę na brzuch i piec, aż soki staną się przezroczyste, ok. 30 minut. Pamiętać o ciągłym polewaniu tłuszczem.
Przygotować warzywa:
Rozgrzać piekarnik do 200?C. Wymieszać warzywa z oliwą, solą i pieprzem. Rozrzucić na blasze. Wrzucić na nie pokrojone masło i dodać zioła. Zapiekać do miękkości i lekkiej karmelizacji, ok. godziny, od czasu do czasu mieszając.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA