Gratin z jagodami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 garście mieszanych jagód
- 3 żółtka
- 2 łyżki sypkiego cukru
- 3 łyżki wina musującego
- skórka z połowy cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włączyć funkcję "grill" w piekarniku, ustawić kratkę 15 cm pod grillem. Ułożyć jagody w kokilkach i postawić na blasze. Przygotować sos sabayon: umieścić żółtka, cukier i wino w dużej szklanej misce. Wymieszać. Ustawić miskę na rondlu wypełnionym częściowo gorącą, ale nie wrzącą wodą (szkło nie może się z nią stykać). Mieszać, aż masa stanie się jasna i jedwabista, 5 – 8 min.
Zdjąć miskę z rondla. Wrzucić skórkę z cytryny i lekko ostudzić, mieszając. Nałożyć sos na jagody i wstawić do piekarnika, żeby się zrumienił i pokrył pęcherzykami, na 1 – 2 min. Przełożyć na talerze i od razu jeść.
Zdjąć miskę z rondla. Wrzucić skórkę z cytryny i lekko ostudzić, mieszając. Nałożyć sos na jagody i wstawić do piekarnika, żeby się zrumienił i pokrył pęcherzykami, na 1 – 2 min. Przełożyć na talerze i od razu jeść.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W