Kompot z rabarbaru
Oceń przepis:
Przygotował:
Adriana Marczewska
- Seria kulinarna:
- Ślinotok (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
Składniki:
- 500 g rabarbaru pokrojonego na około 2 cm kawałki
- łyżka soku z cytryny
- cukier do smaku, około 5 łyżek (można użyć stewii)
- 1 szklanka owoców mrożonych (porzeczek czarnych i czerwonych, malin, wiśni, jeżyn, truskawek) lub owoców świeżych, mieszanki różnych lub jednego rodzaju
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 paczuszka cukru wanilinowego
- około 1 litra wody mineralnej lub z kranu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rabarbar włożyć do szerokiego garnka, dodać sok z cytryny, cukier i podgrzewać przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż rabarbar zmięknie, ale będzie jeszcze w kawałkach.
Dodać mieszankę owoców i wymieszać, smażyć razem przez minutę, dodać cynamon, cukier wanilinowy. Następnie wlać wodę i zagotować.
Gotować na małym ogniu przez około minutę, zdjąć z ognia i po około 5 minutach przecedzić do czystego naczynia. Można włożyć do kompotu kilka kawałków rabarbaru, plasterek cytryny, kilka owoców z mieszanki.
Dodać mieszankę owoców i wymieszać, smażyć razem przez minutę, dodać cynamon, cukier wanilinowy. Następnie wlać wodę i zagotować.
Gotować na małym ogniu przez około minutę, zdjąć z ognia i po około 5 minutach przecedzić do czystego naczynia. Można włożyć do kompotu kilka kawałków rabarbaru, plasterek cytryny, kilka owoców z mieszanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W