Filet z sandacza smażony na maśle z sosem z sera pleśniowego
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 4 filety z sandacza bez skóry
- skórka z pomarańczy
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól morska
- masło
- kilka gałązek szałwii
- szalotka
Sos:
- masło
- 3 garści winogron
- 2 łyżki orzechów włoskich
- szklanka białego wytrawnego wina
- 10 dag sera pleśniowego
- 0,5 szklanki śmietany 30%
Surówka:
- seler
- jabłko
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki orzechów włoskich
- łyżka chrzanu
- olej rzepakowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety ułóż w płaskim naczyniu. Natrzyj je solą, skórką z pomarańczy i zalej winem. Odstaw na godzinę do lodówki.
Na patelni na malutkim ogniu rozpuść masło i dodaj posiekana szalotkę oraz szałwię. Duś, aż masło zbrązowieje.
Na maśle z jednej strony obsmaż zamarynowanego sandacza. Drugą stronę ryby polewaj cały czas masłem, aż się zetnie. Oczywiście rybę smaż na samym końcu.
Przygotuj sos. Na patelnię wrzuć przekrojone na pół winogrona oraz orzechy i zalej winem. Dodaj ser i śmietanę, a gdy sos będzie jednolity i gęsty, dodaj orzechy.
Przygotuj ekspresową surówkę. Do miski zetrzyj selera i jabłko. Dodaj sok z cytryny, orzechy włoskie, chrzan. Całość skrop olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj.
Rybę podawaj z sosem i surówką. Smacznego!
Na patelni na malutkim ogniu rozpuść masło i dodaj posiekana szalotkę oraz szałwię. Duś, aż masło zbrązowieje.
Na maśle z jednej strony obsmaż zamarynowanego sandacza. Drugą stronę ryby polewaj cały czas masłem, aż się zetnie. Oczywiście rybę smaż na samym końcu.
Przygotuj sos. Na patelnię wrzuć przekrojone na pół winogrona oraz orzechy i zalej winem. Dodaj ser i śmietanę, a gdy sos będzie jednolity i gęsty, dodaj orzechy.
Przygotuj ekspresową surówkę. Do miski zetrzyj selera i jabłko. Dodaj sok z cytryny, orzechy włoskie, chrzan. Całość skrop olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj.
Rybę podawaj z sosem i surówką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W