Słodkie kuleczki z kokosa
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka wody
- ½ szklanki wiórek kokosa
1 szklanki mąki ze sticki rice
- ⅓ szklanki wody ciepłej
- ¼ łyżeczki soli
Do obtoczenia:
- ¼ szklanki wiórek kokosa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dnie patelni rozpuścić cukier z wodą i doprowadzić do karmelizacji. Wtedy dodać wiórki kokosa i dokładnie zamieszać, zdjąć z ognia, przełożyć na talerzyk i przestudzić.
W garnku zagotować wodę na gotowanie kuleczek. Obok w dużej misce przygotować ciasto z mąki sticki rice, wody oraz soli. Powinno być elastyczne, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej ciepłej wody.
Brać małą ilość ciasta, formować placuszek, do środka wkładać trochę słodkiego kokosa i lepić kuleczkę. Tak postępować ze wszystkimi składnikami.
Gotowe kuleczki wkładać do wrzącej wody i gotować od wypłynięcia 1 - 2 minuty. Gorące obtaczać w kokosowych wiórkach i podawać - dobre na ciepło i na zimno.
Porady:
W prostszej wersji zamiast kokosa jako nadzienia można użyć masła orzechowego połączonego z odrobiną soli i cukru.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź