Słodkie kuleczki z kokosa

Słodkie kuleczki z kokosa
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 12)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wody
  • ½ szklanki wiórek kokosa
1 szklanki mąki ze sticki rice
  • ⅓ szklanki wody ciepłej
  • ¼ łyżeczki soli
Do obtoczenia:
  • ¼ szklanki wiórek kokosa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dnie patelni rozpuścić cukier z wodą i doprowadzić do karmelizacji. Wtedy dodać wiórki kokosa i dokładnie zamieszać, zdjąć z ognia, przełożyć na talerzyk i przestudzić.

W garnku zagotować wodę na gotowanie kuleczek. Obok w dużej misce przygotować ciasto z mąki sticki rice, wody oraz soli. Powinno być elastyczne, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej ciepłej wody. 

Brać małą ilość ciasta, formować placuszek, do środka wkładać trochę słodkiego kokosa i lepić kuleczkę. Tak postępować ze wszystkimi składnikami. 

Gotowe kuleczki wkładać do wrzącej wody i gotować od wypłynięcia 1 - 2 minuty. Gorące obtaczać w kokosowych wiórkach i podawać - dobre na ciepło i na zimno. 

 

Porady:

W prostszej wersji zamiast kokosa jako nadzienia można użyć masła orzechowego połączonego z odrobiną soli i cukru. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA