Dorsz z jabłkami i kwiatem czarnego bzu

Dorsz z jabłkami i kwiatem czarnego bzu
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 8)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 700 g polędwiczek dorszowych
  • 4 plastry gotowanej ikry dorsza (opcjonalnie)
  • 1 surowa wątróbka dorszowa (opcjonalnie)
  • 4 języki dorszowe (opcjonalnie)
  • masło, do smażenia
  • sól, do smaku
Galaretka:
  • 100 ml napoju z kwiatu czarnego bzu
  • 100 ml octu z kwiatem czarnego bzu lub jabłkowego
  • 3 listki żelatyny
Sałatka:
  • 2 jabłka twardej, kwaskowatej odmiany, pokrojone w kostkę
  • pęczek rukwi wodnej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować galaretkę. Wymieszać napój z kwiatu czarnego bzu z octem. Żelatynę namoczyć, a gdy zmięknie, rozpuścić, podgrzewając w rondelku w niewielkiej ilości wody na małym ogniu. Rozpuszczoną żelatynę wlać do miseczki z napojem z kwiatu czarnego bzu z octem, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Wymieszać jabłka z octem i olejem, na wierzchu ułożyć listki rukwi.
Polędwiczki dorszowe pokroić na porcje i usmażyć na dużej ilości masła, podlewając przez cały czas gorącym masłem (ok. 10 minut). Wątróbkę i języki oraz plastry ikry dołożyć na kilka minut przed końcem smażenia. Posolić do smaku.
Podawać z sałatką i niewielką ilością galaretki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA