Dorsz z jabłkami i kwiatem czarnego bzu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 8)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700 g polędwiczek dorszowych
- 4 plastry gotowanej ikry dorsza (opcjonalnie)
- 1 surowa wątróbka dorszowa (opcjonalnie)
- 4 języki dorszowe (opcjonalnie)
- masło, do smażenia
- sól, do smaku
Galaretka:
- 100 ml napoju z kwiatu czarnego bzu
- 100 ml octu z kwiatem czarnego bzu lub jabłkowego
- 3 listki żelatyny
Sałatka:
- 2 jabłka twardej, kwaskowatej odmiany, pokrojone w kostkę
- pęczek rukwi wodnej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować galaretkę. Wymieszać napój z kwiatu czarnego bzu z octem. Żelatynę namoczyć, a gdy zmięknie, rozpuścić, podgrzewając w rondelku w niewielkiej ilości wody na małym ogniu. Rozpuszczoną żelatynę wlać do miseczki z napojem z kwiatu czarnego bzu z octem, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Wymieszać jabłka z octem i olejem, na wierzchu ułożyć listki rukwi.
Polędwiczki dorszowe pokroić na porcje i usmażyć na dużej ilości masła, podlewając przez cały czas gorącym masłem (ok. 10 minut). Wątróbkę i języki oraz plastry ikry dołożyć na kilka minut przed końcem smażenia. Posolić do smaku.
Podawać z sałatką i niewielką ilością galaretki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W