Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 20 szt. młodych, małych ziemniaków
- 4 jabłka np. papierówki
- ¼ główki młodej kapusty
- 250 g wędzonej ryby np. sielawy
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
- olej Kujawski do smażenia
- olej Kujawski z bazylią
- listki szałwii
- sól
- pieprz
- woda
- Aksamitny sos:
- 5-6 łyżek oleju Kujawskiego z bazylią
- łyżka miodu
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć młode ziemniaki i obsmaż je na złoty kolor. Podlej delikatnie wodą i przykryj pokrywką tak aby się udusiły. Na drugiej patelni na oleju obsmaż pokrojone w ćwiartki ze skórką jabłka. Delikatnie oprósz je cukrem. Skarmelizowane jabłka przełóż na talerz. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w grubą kostkę kapustę. Dopraw ją pieprzem i solą. Gdy będzie gotowa, wyjmij ją na talerz. Kiedy ziemniaki będą miękkie, połącz je z kapustą i jabłkami. Danie dopraw szałwią, pieprzem oraz solą. Przygotuj aksamitny sos. W misce połącz olej z bazylią, miód i sok z cytryny. Na bukiet warzywno-owocowy, połóż łyżką porcje śmietany i kawałki wędzonej ryby. Wszystko oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą. Danie skrop aksamitnym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W