Gotowany pstrąg
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Pstrąg:
- duży pstrąg
- miarka białego wina
- cebule przekrojona na ćwiartki
- listek laurowy
- 6 ziaren pieprzu
- sól
Przybranie:
- miarka mascarpone
- garść pokrojonego szczypioru
- skórka i sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- pół ogórka skrojonego w cieniutkie plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ułożyć pstrąga w brytfannie. Wlać wino i dodać wody, żeby zakryć rybę. Wrzucić cebulę, listek laurowy i pieprz. Posolić. Zakryć i zagotować. Wyłączyć gaz i pozostawić całość do wystygnięcia. Przełożyć rybę na półmisek. Zostawić tak na pół godziny, po czym zlać nadmiar płynu. Wysuszyć. Zdjąć skórę z ryby – łeb i ogon zostawiamy nietknięte.
Przygotować krem: wymieszać mascarpone ze szczypiorem, cytryną, solą i pieprzem. Przeciąć grzbiet ryby i rozchylić filety. Usunąć ości. Rozsmarować większość kremu na dolnym filecie, po czym przykryć go górnym. Resztą kremu posmarować mięso. Ułożyć na wierzchu plasterki ogórka tak, żeby zakryły rybę jak łuski. Zakryć oko pstrąga kwiatuszkiem.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Przygotować krem: wymieszać mascarpone ze szczypiorem, cytryną, solą i pieprzem. Przeciąć grzbiet ryby i rozchylić filety. Usunąć ości. Rozsmarować większość kremu na dolnym filecie, po czym przykryć go górnym. Resztą kremu posmarować mięso. Ułożyć na wierzchu plasterki ogórka tak, żeby zakryły rybę jak łuski. Zakryć oko pstrąga kwiatuszkiem.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W