Ragout marinette z mątwy
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
2 mątwy
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła lub oliwy z oliwek
- gorczyca
- 1 włoszczyzna
- koniak, białe wino
- sól, pieprz
- kilka ziemniaków; młodych nie trzeba obierać
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokroić mątwy na drobne kawałki: mięso, głowę i odnóża, usuwając chrząstki i twarde fragmenty.
Wrzucić do garnka połowę tłuszczu i rozgrzać. Wrzucić mątwy i smażyć, często mieszając, by puściły jak najwięcej soku. Wlać koniak i podpalić. Uwaga! Wyłączyć wtedy wyciąg! Odłożyć mątwę na talerz.
Obrać czosnek i szalotki.
Wrzucić resztę tłuszczu do rozgrzanego garnka. Najpierw usmażyć posiekaną cebulę, potem czosnek Przyrumienić, stale mieszając.
Dodać mątwę, oprószyć całość mąką. Dolać wina i wody. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić włoszczyznę. Starannie wymieszać. Kiedy ragout zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i przykryć rondel pokrywką. Dusić dobrą godzinę, na pół godziny przed końcem dodać pokrojone ziemniaki, a tuż przed podaniem ziarna gorczycy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź