Ragout marinette z mątwy

Ragout marinette z mątwy
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 mątwy

  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła lub oliwy z oliwek
  • gorczyca
  • 1 włoszczyzna
  • koniak, białe wino
  • sól, pieprz
  • kilka ziemniaków; młodych nie trzeba obierać

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokroić mątwy na drobne kawałki: mięso, głowę i odnóża, usuwając chrząstki i twarde fragmenty.
Wrzucić do garnka połowę tłuszczu i rozgrzać. Wrzucić mątwy i smażyć, często mieszając, by puściły jak najwięcej soku. Wlać koniak i podpalić. Uwaga! Wyłączyć wtedy wyciąg! Odłożyć mątwę na talerz.
Obrać czosnek i szalotki.
Wrzucić resztę tłuszczu do rozgrzanego garnka. Najpierw usmażyć posiekaną cebulę, potem czosnek Przyrumienić, stale mieszając.
Dodać mątwę, oprószyć całość mąką. Dolać wina i wody. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić włoszczyznę. Starannie wymieszać. Kiedy ragout zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i przykryć rondel pokrywką. Dusić dobrą godzinę, na pół godziny przed końcem dodać pokrojone ziemniaki, a tuż przed podaniem ziarna gorczycy.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA