Sałatka z okładniczkami

Sałatka z okładniczkami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 250 małży okładniczek
  • pół szklanki pikli warzywnych
  • ½ małej cebuli
  • drobno posiekane
  • 1 łyżeczka prażonych szalotek
  • 1 łyżeczka prażonych płatków czosnku
  • 2 łyżeczki oleju
  • pozostałego po smażeniu płatków czosnkowych
  • 5 listków pachnotki wietnamskiej
  • pokrojonych
  • 5 listków miety
  • pokrojonych
  • 5 listków mięty wietnamskiej
  • pokrojonych
  • 5 liści kolendry ząbkowanej
  • pokrojonych
  • 5 listków azjatyckiej bazylii
  • pokrojonych
  • 3 łyżki sosu do maczania (patrz: osobny przepis)
  • 1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków
  • 1 chili
  • pokrojone w poprzek
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Małże wrzucić na wrzątek, gotować minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem, żeby przerwać proces gotowania. Wyjąć małże ze skorupek i włożyć do dużej miski. Dodać pikle warzywne, cebulę, zioła, prażone szalotki, prażone płatki czosnku, olej czosnkowy i sos do maczania. Wymieszać, wyłożyć na półmisek, udekorować fistaszkami i chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA