Sałatka z okładniczkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 250 małży okładniczek
- pół szklanki pikli warzywnych
- ½ małej cebuli
- drobno posiekane
- 1 łyżeczka prażonych szalotek
- 1 łyżeczka prażonych płatków czosnku
- 2 łyżeczki oleju
- pozostałego po smażeniu płatków czosnkowych
- 5 listków pachnotki wietnamskiej
- pokrojonych
- 5 listków miety
- pokrojonych
- 5 listków mięty wietnamskiej
- pokrojonych
- 5 liści kolendry ząbkowanej
- pokrojonych
- 5 listków azjatyckiej bazylii
- pokrojonych
- 3 łyżki sosu do maczania (patrz: osobny przepis)
- 1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków
- 1 chili
- pokrojone w poprzek
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Małże wrzucić na wrzątek, gotować minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem, żeby przerwać proces gotowania. Wyjąć małże ze skorupek i włożyć do dużej miski. Dodać pikle warzywne, cebulę, zioła, prażone szalotki, prażone płatki czosnku, olej czosnkowy i sos do maczania. Wymieszać, wyłożyć na półmisek, udekorować fistaszkami i chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W