Ostrygi pieczone ze szpinakiem

Ostrygi pieczone ze szpinakiem
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 12)
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 6 ostryg
  • 50 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 2 ziemniaki
  • pół szklanki mleka
  • 100 g szpinaku świeżego baby
  • 2 łyżki śmietanki
  • 50 g mozzarelli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło rozpuść powoli na patelni.

Pokrój cebulę w cienkie piórka i dorzuć do masła. Czosnek posiekaj bardzo drobno i wrzuć na patelnię. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć na patelnię. Dodaj mleko i duś, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj szpinak i gdy zmniejszy objętość dodaj kwaśną, gęstą śmietankę 22% tłuszczu. Po wyłożeniu szuwaksu na ostrygę posyp ją mozzarellą.

Przygotuj ostrygi. Do ich otwarcia użyj specjalnego noża (ale widziałem też takich, co otwierają ostrygi łyżką od zupy ). Przygotuj ścierkę i miskę z zimną wodą i solą, do której odłożysz mięso ostryg.

Ostrygi sparz w misce nad garnkiem z wodą, przez kilka minut. Następnie ułóż je z powrotem w muszlach i nałóż szpinakowy szuwaks. Na blachę do pieczenia wysyp grubą sól i ułóż na nich napełnione muszle.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA