Ostrygi pieczone ze szpinakiem
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 12)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 6 ostryg
- 50 g masła
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnek
- 2 ziemniaki
- pół szklanki mleka
- 100 g szpinaku świeżego baby
- 2 łyżki śmietanki
- 50 g mozzarelli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło rozpuść powoli na patelni.
Pokrój cebulę w cienkie piórka i dorzuć do masła. Czosnek posiekaj bardzo drobno i wrzuć na patelnię. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć na patelnię. Dodaj mleko i duś, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj szpinak i gdy zmniejszy objętość dodaj kwaśną, gęstą śmietankę 22% tłuszczu. Po wyłożeniu szuwaksu na ostrygę posyp ją mozzarellą.
Przygotuj ostrygi. Do ich otwarcia użyj specjalnego noża (ale widziałem też takich, co otwierają ostrygi łyżką od zupy ). Przygotuj ścierkę i miskę z zimną wodą i solą, do której odłożysz mięso ostryg.
Ostrygi sparz w misce nad garnkiem z wodą, przez kilka minut. Następnie ułóż je z powrotem w muszlach i nałóż szpinakowy szuwaks. Na blachę do pieczenia wysyp grubą sól i ułóż na nich napełnione muszle.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź