Sałatka z orkiszowymi grzankami

Sałatka z orkiszowymi grzankami
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Grzanki:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 kromki czerstwego chleba na zakwasie
Sałatka:
  • listki 3-4 różnych sałat
  • listki mięty
  • listki pietruszki
  • listki koperku
  • 2-3 rzodkiewki
  • kilka zielonych szparagów
  • kilka młodych marchewek
Dresing:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dokładnie połączyć oliwę z masłem i dodać posiekany ząbek czosnku. Kromki chleba porwać na mniejsze, nieregularne kawałki i wymieszać z oliwą z masłem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w rozgrzanym do 180º C piekarniku przez 10-12 minut.

W tym czasie umyć liście sałat i ziół, osuszyć i ułożyć na talerzach. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a szparagi i marchewki - w cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw i przyprawić solą i ułożyć na sałatach.

Wszystkie składniki na sos połączyć blenderem ręcznym i polać nim sałaty. Z wierzchu posypać grzankami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA