Sałatka z orkiszowymi grzankami
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Grzanki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 kromki czerstwego chleba na zakwasie
Sałatka:
- listki 3-4 różnych sałat
- listki mięty
- listki pietruszki
- listki koperku
- 2-3 rzodkiewki
- kilka zielonych szparagów
- kilka młodych marchewek
Dresing:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dokładnie połączyć oliwę z masłem i dodać posiekany ząbek czosnku. Kromki chleba porwać na mniejsze, nieregularne kawałki i wymieszać z oliwą z masłem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w rozgrzanym do 180º C piekarniku przez 10-12 minut.
W tym czasie umyć liście sałat i ziół, osuszyć i ułożyć na talerzach. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a szparagi i marchewki - w cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw i przyprawić solą i ułożyć na sałatach.
Wszystkie składniki na sos połączyć blenderem ręcznym i polać nim sałaty. Z wierzchu posypać grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W