Pieczony kalafior, karmelizowane marchewki z sezamem i jaja z aioli prowansalskim

Pieczony kalafior, karmelizowane marchewki z sezamem i jaja z aioli prowansalskim
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • ½ łyżeczki cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • sól
  • 4 jaja
  • 2 żółtka
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. ½ szklanki oliwy
  • ok. ½ szklanki oleju rzepakowego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zielenina do podania: trybula, rukiew wodna, gałązki tymianku, pęczek ładnych rzodkiewek,

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy je ok. 10 minut w osolonym wrzątku, można do wody dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru.
W osobnym garnku podgotowujemy pokrojone w grube zapałki marchewki, wodę również lekko solimy i słodzimy. Warzywa powinny być jędrne, chrupiące, a nie rozgotowane.
Jaja gotujemy na twardo i obieramy. Do dania możemy wybrać również inne ulubione warzywa, można je podać surowe, podgotować lub podpiec.
W moździerzu ucieramy plastry czosnku z solą. Pastę przekładamy do malaksera, dodajemy żółtka i miksujemy, następnie stopniowo kropla po kropli wlewamy oliwę i olej. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowy majonez czosnkowy wstawiamy do lodówki na czas pieczenia warzyw.
W miseczce łączymy pieprz cayenne, sól, kumin, wędzoną paprykę w mieszance obtaczamy podgotowane różyczki kalafiora, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 st na ok. 30-40 minut.
Marchewki przyprawiamy chili, podlewamy miodem i obsypujemy sezamem. Dokładamy je do kalafiora, rozłożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Marchewkę pieczemy krócej niż kalafior, najlepiej do czasu, aż ładnie się ze złoci czyli ok. 15 minut. Warzywa, jaja i ew. inne dodatki takie jak plastry wędlin, kawałki ryb, grzybki marynowane, krewetki, pieczone ziemniaki, pasztety itp. Układamy na dużym półmisku, na środku kładziemy miseczkę z aioli i serwujemy z dekoracjami ze nowalijek i kiełków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA