Kalarepki faszerowane rillette de canard

Kalarepki faszerowane rillette de canard
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 kalarepki
  • 1 szklanka rillette de canard lub pasztetu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 cebula lub 4 szalotki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy owsianej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • szczypta cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kalarepki obieramy i wydrążamy, zostawiając ok. 5-7 mm ścianki. Wnętrze kalarepki zostawiamy na surówkę, a wydrążone warzywa gotujemy.
Do rondla nalewamy mleko i wodę, dodajemy cukier i szczyptę soli. Do gotującego się płynu wkładamy kalarepki i gotujemy, aż będą prawie miękkie, ale nie będą się rozpadać.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę szatkujemy. Cebulkę dusimy na patelni z odrobiną oliwy, następnie przeciskamy do niej czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy natkę pietruszki.
Rillette z kaczki mieszamy z cebulką, kaszą i nakładamy do podgotowanych kalarepek. Układamy w naczyniu do zapiekania lekko skropionego oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut, aż się ładnie zapieką. Podajemy gorące!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA