Łosoś zapiekany z szyjkami rakowymi i boczkiem, podany z plackami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zapiekanki
Składniki:
- Składniki:
- 1 kg fileta z łososia
- 300 g szyjek rakowych mrożonych
- boczek w plastrach wędzony surowy
1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- natka, koperek, szczypiorek drobny
- cząber
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz,
- olej do smażenia
Sos śmietanowy:
- 3 papryczki chili
- 2 cebule czerwone
- 1 puszka pomidorów (w całości)
- ½ główki kapusty włoskiej
- 100 g żurawiny suszonej
- 3-4 łyżki żurawiny do mięs
- 500 ml śmietanki 36%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos. Na maśle klarowanym przesmażamy ziarna gorczycy. Kiedy tylko zaczną skwierczeć, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Smażymy do momentu, aż straci swoją surowość, lekko się zezłoci i zmięknie.
Następnie dodajemy pokrojoną i podsmażoną na oleju kapustę włoską, papryczkę chili, krótko smażymy i dodajemy pomidory z puszki. Łyżką staramy się je rozdrobnić na patelni, dodajemy żurawinę suszoną i żurawinę w formie konfitury do mięs. Zagotowujemy wszystko i dodajemy śmietankę.
Gotujemy razem do momentu, aż sos nam odparuje i będzie miał odpowiednią konsystencję. Sprawdzamy smak i doprawiamy w razie konieczności.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki ryby, szyjki rakowe rozmrożone i na wierzchu układamy plastry boczku wędzonego surowego. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Ziemniaki ścieramy na tarce na średnim oczku, łączymy z jajkiem, posiekaną natką, koperkiem, szczypiorkiem, cząbrem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą.
Smażymy placki na dobrze rozgrzanym oleju.
Zapiekankę podajemy z plackami posypujemy koperkiem i natką pietruszki.
Następnie dodajemy pokrojoną i podsmażoną na oleju kapustę włoską, papryczkę chili, krótko smażymy i dodajemy pomidory z puszki. Łyżką staramy się je rozdrobnić na patelni, dodajemy żurawinę suszoną i żurawinę w formie konfitury do mięs. Zagotowujemy wszystko i dodajemy śmietankę.
Gotujemy razem do momentu, aż sos nam odparuje i będzie miał odpowiednią konsystencję. Sprawdzamy smak i doprawiamy w razie konieczności.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki ryby, szyjki rakowe rozmrożone i na wierzchu układamy plastry boczku wędzonego surowego. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Ziemniaki ścieramy na tarce na średnim oczku, łączymy z jajkiem, posiekaną natką, koperkiem, szczypiorkiem, cząbrem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą.
Smażymy placki na dobrze rozgrzanym oleju.
Zapiekankę podajemy z plackami posypujemy koperkiem i natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W