Kapusta w czerwonym winie

Kapusta w czerwonym winie
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 250 g czerwonej kapusty (ok. połowy główki)
  • łyżka tłuszczu wieprzowego lub oleju roślinnego
  • 4 plastry boczku pokrojonego na skwarki
  • pokrojona cebula
  • łyżka czerwonego wina lub octu balsamicznego
  • 1/2 miarki wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 miarki bulionu wołowego lub warzywnego
  • sól i pieprz
  • łyżka brązowego cukru
  • do smaku
  • obrane i pokrojone jabłko
  • 1/4 miarki koryntek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usunąć głąb kapusty i poszatkować liście. Roztopić tłuszcz w dużym garnku. Obsmażyć skwarki, po czym wyjąć łyżką cedzakową. Lekko zeszklić cebulę. Wrzucić z powrotem skwarki. Wrzucić kapustę, przemieszać i smażyć przez 10 min. Wlać płynne składniki. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i smażyć na małym ogniu przez pół godziny, aż kapusta lekko zmięknie. Zdjąć pokrywkę, dodać cukier, jabłko i koryntki. Dosmażyć kapustę, aż zupełnie zmięknie i wchłonie cały płyn, ok. 10 min dłużej. Doprawić do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA