Kapusta w czerwonym winie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 250 g czerwonej kapusty (ok. połowy główki)
- łyżka tłuszczu wieprzowego lub oleju roślinnego
- 4 plastry boczku pokrojonego na skwarki
- pokrojona cebula
- łyżka czerwonego wina lub octu balsamicznego
- 1/2 miarki wytrawnego czerwonego wina
- 1/2 miarki bulionu wołowego lub warzywnego
- sól i pieprz
- łyżka brązowego cukru
- do smaku
- obrane i pokrojone jabłko
- 1/4 miarki koryntek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usunąć głąb kapusty i poszatkować liście. Roztopić tłuszcz w dużym garnku. Obsmażyć skwarki, po czym wyjąć łyżką cedzakową. Lekko zeszklić cebulę. Wrzucić z powrotem skwarki. Wrzucić kapustę, przemieszać i smażyć przez 10 min. Wlać płynne składniki. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i smażyć na małym ogniu przez pół godziny, aż kapusta lekko zmięknie. Zdjąć pokrywkę, dodać cukier, jabłko i koryntki. Dosmażyć kapustę, aż zupełnie zmięknie i wchłonie cały płyn, ok. 10 min dłużej. Doprawić do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W