Sałatka z paluszkami krabowymi w pampuchach robionych na parze
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
Składniki:
- 20 szt. paluszków krabowych
- 5 ząbków czosnku
- ½ kalafiora
Sos:
- 1 kieliszek koniaku
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Pampuchy:
- 300 g mąki krupczatki
- 21 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- woda
- 1 jajko
- natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rozmrożenia paluszków krabowych będziesz potrzebować wiatraka biurkowego i dziurkacza. Rozmroź paluszki krabowe w następujący sposób: ułóż je na blaszce, podstaw dziurkacz pod blaszką, tak aby powietrze z wiatraka dmuchało na nie pod lekkim kątem. W ten sposób nie zepsujesz produktu, czyli rozmrozisz go w sposób bezinwazyjny.
Przygotuj pampuchy. Wsyp do miski 300 g mąki krupczatki, zrób w mące dołek, pokrusz do niego 21 g świeżych drożdży, zasyp je łyżką cukru, zalej wodą dołek z drożdżami i cukrem, odstaw, żeby drożdże się aktywowały.
W tym czasie przygotuj sos. Do dużej miski wrzuć 2 łyżki majonezu, keczupu, małą łyżeczkę musztardy, kieliszeczek koniaku, 5 przeciśniętych ząbków czosnku i wszystko wymieszaj.
Wróć do ciasta, dodaj jajko, łyżeczkę soli wsyp tak, aby znalazła się po bokach naczynia, nie na drożdżach. Wszystko dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody tak aby ciasto się zagniotło, ale nadal było miękkie, puszyste i sprężyste, wyjmij ciasto z miski wyrabiaj ręcznie, uformuj kulkę. Odstaw do wyrośnięcia.
Przejdź do przygotowania kalafiora, podziel go na mniejsze różyczki, kolejne na jeszcze mniejsze itd. Wrzuć go od razu do sosu, dodaj posiekaną natkę pietruszki (zneutralizuje ona mocny smak czosnku).
Paluszki krabowe powinny się już rozmrozić, jeśli są miękkie, zdejmij z nich folię. Następnie rozetrzyj je w rękach, aby rozdzielić je na charakterystyczne włókna, wrzuć do miski z kalafiorem, dodaj pieprzu do smaku i wszystko wymieszaj. Odłóż miskę na chwilę do lodówki.
Ciasto podziel na dwie równe porcje i uformuj bułeczki, następnie ułóż je do odstania pod ściereczką. Następnie na garnek z gotującą się wodą postaw duże, bambusowe azjatyckie parowniki. Włóż do nich pampuchy, paruj około 30 min.
Gotowe pampuchy przekrój nitką na dwie połowy i włóż pomiędzy sałatkę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź