Sałatka z homara z grejpfrutem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 żywe homary po ok. 700 g
- 2 duże grejpfruty
- awokado
- sok z cytryny
- 2 – 3 dymki
- 2 garście natki pietruszki
- 2 łyżki oleju orzechowego
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić i wrzucić homary. Zakryć i gotować, aż będą jasnoczerwone, przez ok. 12 min. Odsączyć i spłukać zimną wodą.
kiedy homary się gotują, obrać szybko grejpfruty, odcinając górę i dół, zdejmując skórę i albedo. Wykroić miąższ do dużej miski, wycisnąć też sok ze skórek.
Ukręcić szczypce homara. Zmiażdżyć pancerzyk tępą stroną ostrza noża. Wyjąć mięso (przydatna jest wykałaczka). Ogony oprzeć bokiem o deskę i nacisnąć, żeby pękły. Wydobyć mięso. Pancerzyki wyrzucić bądź zachować na zupę bisque.
Wrzucić rozdrobnione mięso homara do grejpfruta. Dodać awokado, skrapiając obficie sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniało. Pokroić dymkę i wrzucić razem z liśćmi pietruszki. Dodać olej, sól i pieprz. Wymieszać. Można dodać skórki cytryny do smaku.
kiedy homary się gotują, obrać szybko grejpfruty, odcinając górę i dół, zdejmując skórę i albedo. Wykroić miąższ do dużej miski, wycisnąć też sok ze skórek.
Ukręcić szczypce homara. Zmiażdżyć pancerzyk tępą stroną ostrza noża. Wyjąć mięso (przydatna jest wykałaczka). Ogony oprzeć bokiem o deskę i nacisnąć, żeby pękły. Wydobyć mięso. Pancerzyki wyrzucić bądź zachować na zupę bisque.
Wrzucić rozdrobnione mięso homara do grejpfruta. Dodać awokado, skrapiając obficie sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniało. Pokroić dymkę i wrzucić razem z liśćmi pietruszki. Dodać olej, sól i pieprz. Wymieszać. Można dodać skórki cytryny do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W