Chlebek fougasse

Chlebek fougasse
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsypać mąkę do dużej miski. Wsypać drożdże do miseczki z 1/4 miarki ciepłej wody. Odsypać do niej 60 g mąki z miski, wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut, aż zacznie się pienić.
Wydrążyć wgłębienie w mące. Wbić jajka, dodać sól, oliwę i rozmaryn. Wlać ćwierć miarki wody i wymieszać. Na końcu wlać zaczyn drożdżowy i stopniowo wgarniać mąkę, wyrabiając ciasto. Wsypać oliwki i równo wymieszać. Włożyć ciasto do miski, zakryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uderzyć ciasto kilkakrotnie i rozwałkować w prostokąt. Ułożyć na blasze (można podsypać mąką). Zrobić po bokach po trzy nacięcia, żeby upodobnić je do liścia. Rozszerzyć nacięcia palcami, żeby powstały podłużne otwory. Zostawić chlebek na pół godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200?C. Ew. posmarować wierzch chlebka jajkiem rozbełtanym z wodą. Piec ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na co najmniej 10 minut do wystygnięcia.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA