Wytrawny wieniec drożdżowy z nadzieniem
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 240 ml wody
- 5 g drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 750 (chlebowa)
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 2 słoiki pomidorów suszonych w oliwie
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- duża garść liści bazylii
- 6 plastrów szynki dojrzewającej
- 100 g tartego parmezanu
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia
W tym czasie przygotować farsz: pomidory odcedzić z oliwy i zmiksować w robocie kuchennym, w trakcie dodać jajko i bułkę tartą oraz tyle oliwy z oliwek, żeby uzyskać dość zwartą konsystencję.
Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x20 cm.
Farsz wyłożyć na całe ciasto, zostawiając po 3-4 cm wolnego wzdłuż krótszych boków oraz 5 cm wzdłuż jednego dłuższego boku. Na wierzch farszu ułożyć plasterki szynki, posypać bazylią oraz parmezanem.
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, aby otrzymać „roladę”, następnie uformować okrąg i ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do środka okręgu włożyć nasmarowaną oliwą miskę o podobnej średnicy, a całość przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200º C.
Zdjąć folię, wyjąć miskę i przy pomocy nożyczek ponacinać ciasto dookoła. Wierzch posmarować oliwą z oliwek
Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.
Wieniec można podać w całości na desce, a środek możecie wypełnić sałatką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź