Czekoladowa chałka Mamy Alicji z orzechową posypką Jagny

Czekoladowa chałka Mamy Alicji z orzechową posypką Jagny
Oceń przepis:
94 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 470 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g masła
  • ok. 280 ml mleka krowiego lub roślinnego
Dodatki:
  • 1 jajko do posmarowania chałki
  • miks wybranych orzechów (u mnie: orzechy włoskie i laskowe)
  • 3 łyżki kakao wymieszanego z 2 łyżkami cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Suche składniki ciasta połącz ze sobą.

Mleko zagrzej do temp. 38 stopni razem z masłem. Mieszaj mleko, żeby masło łatwiej się rozpuściło.

Do suchych składników dodaj mokre składniki, ciągle wszystko mieszając.

Zagnieć ciasto tak, żeby było elastyczne i łatwo odchodziło od palców.

Nagrzej piekarnik do 50 stopni, następnie wyłącz piekarnik i włóż ciasto do wyrośnięcia, na ok. 45 min.

W tym czasie posiekaj orzechy. 

Po wyrośnięciu ciasta wyciągnij je, a piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Ciasto podziel na 4 wałki. Spłaszcz je, następnie na środek każdego wałka nasyp kakao z cukrem  i zawiń z powrotem w okrągłe wałki. 

Wałki zapleć w warkocz, wysmaruj rozmąconym jajkiem i posyp orzechami.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA