Czekoladowa chałka Mamy Alicji z orzechową posypką Jagny
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 470 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 70 g masła
- ok. 280 ml mleka krowiego lub roślinnego
Dodatki:
- 1 jajko do posmarowania chałki
- miks wybranych orzechów (u mnie: orzechy włoskie i laskowe)
- 3 łyżki kakao wymieszanego z 2 łyżkami cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Suche składniki ciasta połącz ze sobą.
Mleko zagrzej do temp. 38 stopni razem z masłem. Mieszaj mleko, żeby masło łatwiej się rozpuściło.
Do suchych składników dodaj mokre składniki, ciągle wszystko mieszając.
Zagnieć ciasto tak, żeby było elastyczne i łatwo odchodziło od palców.
Nagrzej piekarnik do 50 stopni, następnie wyłącz piekarnik i włóż ciasto do wyrośnięcia, na ok. 45 min.
W tym czasie posiekaj orzechy.
Po wyrośnięciu ciasta wyciągnij je, a piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Ciasto podziel na 4 wałki. Spłaszcz je, następnie na środek każdego wałka nasyp kakao z cukrem i zawiń z powrotem w okrągłe wałki.
Wałki zapleć w warkocz, wysmaruj rozmąconym jajkiem i posyp orzechami.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź