Chleb orkiszowy na zakwasie
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 5)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- (na 2 bochenki po około 750 g)
- Zakwas:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu
- 100 ml wody
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Ciasto:
- 200 g aktywnego zakwasu orkiszowego
- 600 g mąki orkiszowej typ 630 lub 680
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 550 ml wody
- 20 g soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem:
Wieczorem w misce wymieszać łyżkę zakwasu z mąką oraz wodą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Dzień pieczenia:
Z aktywnego zakwasu odłożyć łyżkę do słoika i schować do lodówki.
Jasną i pełnoziarnistą mąkę orkiszową wymieszać ze sobą, a następnie dokładnie wymieszać z maślanką, nie wyrabiając. Przykryć i odstawić na 40 minut, aby zaszła autoliza. Po tym czasie dodać zakwas i mokrą ręką ściskać ciasto, żeby je podzielić na mniejsze kawałki. Następnie wszystko ze sobą połączyć i dodać sól rozpuszczoną w odrobinie wody.
Po 40 minutach mokrymi dłońmi złożyć ciasto (naciągnąć każdy bok po kolei ku górze i złożyć naciągnięte ciasto do środka). Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa raz po kolejnych 40 minutach.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwa równe bochenki (każdy po około 800 g) i uformować z nich kule. Odstawić na 10 minut.
Koszyki do wyrastania wyłożyć ściereczkami i lekko obsypać mąką. Oba kawałki ciasta uformować w podłużne bochenki (dobrze naciągając) i włożyć do koszyków. Odstawić na 8-12 godzin do lodówki lub na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. W lodówce nabiorą więcej smaku.
Do piekarnika włożyć żeliwny garnek i rozgrzać piekarnik do 240 stopni C. Wyjąć garnek z piekarnika. Na kawałek papieru do pieczenia wielkości garnka przełożyć bochenek z koszyka, naciąć żyletką u góry. Razem z papierem delikatnie przełożyć do rozgrzanego garnka. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Zdjąć pokrywkę i piec chleb jeszcze 30 minut. Po wyjęciu odstawić na kratkę do wystudzenia. Czynności te powtórzyć z drugim chlebem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź