Serca drobiowe w sosie z prostymi kluseczkami gryczanymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 400 g serc drobiowych
- ½ marchewki
- ½ pietruszki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- oliwa z oliwek
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- listek laurowy
- 2 goździki
- pieprz
- sól
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- Kluski gryczane:
- 100 g mąki gryczanej
- 200 g mąki pszennej
- ½ szklanki wody lub mleka
- 1 czubata łyżka masła
- 3 jaja
- ok. 1 łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Serca drobiowe czyścimy z tłuszczu i żyłek. Rozgrzewamy oliwę w rondlu, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i czosnek pokrojony w plastry. Marchew i pietruszkę kroimy w cienkie półplasterki i dodajemy do warzyw. Na dość dużym ogniu przesmażamy warzywa, aż zaczną ładnie pachnieć i robić się brązowe. Zalewamy je bulionem i winem, dodajemy listek laurowy, goździki i gotujemy do miękkości.
W tym czasie przygotowujemy ciasto na kluski. Mąkę wsypujemy do malaksera, dodajemy całe jaja, sól i masło, dolewamy ¼ szklanki wody lub mleka i ucieramy, aż ciasto będzie jednolite i bez śladu grudek, odstawiamy. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie dosypujemy mąką, jeśli zbyt gęste, rozrzedzamy je wodą lub mlekiem. Serduszka wrzucamy do gorącego sosu i gotujemy ok. 15 minut razem. W osobnym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Łyżkę maczamy we wrzątku i nakładamy nią zgrabne porcje ciasta na wrzątek. Kluski gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową. Serduszka doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy zasmażką zrobioną z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła. Kluseczki układamy na talerzu i podajemy z serduszkami w sosie.
W tym czasie przygotowujemy ciasto na kluski. Mąkę wsypujemy do malaksera, dodajemy całe jaja, sól i masło, dolewamy ¼ szklanki wody lub mleka i ucieramy, aż ciasto będzie jednolite i bez śladu grudek, odstawiamy. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie dosypujemy mąką, jeśli zbyt gęste, rozrzedzamy je wodą lub mlekiem. Serduszka wrzucamy do gorącego sosu i gotujemy ok. 15 minut razem. W osobnym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Łyżkę maczamy we wrzątku i nakładamy nią zgrabne porcje ciasta na wrzątek. Kluski gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową. Serduszka doprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy zasmażką zrobioną z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła. Kluseczki układamy na talerzu i podajemy z serduszkami w sosie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W