Bułki na zakwasie
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 5 (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość porcji:
- 12
Składniki:
- Dzień przed pieczeniem:
- 100 g mąki pszennej typ 750
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka startera zakwasu
Ciasto właściwe:
- 350 ml wody
- 550 g mąki pszennej typ 750
- 30 g masła
- 15 g soli
- mak
- sezam
- pestki słonecznika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem:
Wymieszać dokładnie w misce mąkę, wodę oraz starter zakwasu. Odstawić na 8-10 godz.
W dniu pieczenia:
Zakwas razem z pozostałymi składnikami z wyjątkiem posypek wymieszać, a następnie wyrobić na sprężyste ciasto. Przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. W połowie wyrastania złożyć ciasto, aby je trochę wzmocnić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę i podzielić na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę. Wierzch obtoczyć na zwilżonej ścierce, a następnie zanurzyć w posypce.
Ułożyć na wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 22 cm i odstawić na około 2 godziny do garowania.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC.
Wstawić formę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec 20-25 min. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź