Żurek świąteczny
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- zakwas: 3 dni
Składniki na zakwas:
- 250 ml wody
- 3 łyżki mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- skórka z 5 kromek chleba razowego
- 1 gaza
Składniki na żurek:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 5 dag grzybów suszonych
- 5 łodyg świeżej pietruszki
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do szklanego naczynia wlej 250 ml wody, a następnie dodaj 3 łyżki mąki żytniej, 3 ząbki czosnku oraz skórkę z chleba razowego. Przygotowany zakwas dokładnie wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po upływie czasu nastaw bulion z przygotowanych warzyw. Kiedy jarzyny będą miękkie dodaj zakwas i suszone grzyby. Cały czas mieszaj zupę, by nie powstały grudki z mąki. Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Przygotowany wywar wlej do miski i posyp odrobiną natki pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W