Żurek świąteczny

Żurek
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • zakwas: 3 dni

Składniki na zakwas:

  • 250 ml wody
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z 5 kromek chleba razowego
  • 1 gaza

Składniki na żurek:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 5 łodyg świeżej pietruszki
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do szklanego naczynia wlej 250 ml wody, a następnie dodaj 3 łyżki mąki żytniej, 3 ząbki czosnku oraz skórkę z chleba razowego. Przygotowany zakwas dokładnie wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po upływie czasu nastaw bulion z przygotowanych warzyw. Kiedy jarzyny będą miękkie dodaj zakwas i suszone grzyby. Cały czas mieszaj zupę, by nie powstały grudki z mąki. Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Przygotowany wywar wlej do miski i posyp odrobiną natki pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA