Ryba po grecku

Ryba po grecku
Oceń przepis:
86 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • cytryna
  • kilka marchewek
  • 4 cebule
  • ½ selera
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • oliwa
  • cukier
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • białego
  • czerwonego i zielonego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

4 filety z dorsza dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i skropić cytryną - wtedy ryba będzie miała ładny zapach i będzie krucha. Odstawić w chłodne miejsce.
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dorzucić drobno poszatkowaną cebulę. Całość wrzucić na rozgrzany olej i dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego, czerwonego i zielonego.
Dla podkreślenia smaku warto do warzyw dodać odrobinę cukru.
Na sam koniec dolać pomidory pellati lub pomidory bez skórki. By uzyskać wyrazisty smak niezbędny będzie przecier pomidorowy. Dodać go dokładnie 2 łyżeczki. Podlać odrobiną wody. Gotować około 10 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już gotowe, wyjąć z nich liście laurowe.
Połowę podduszonych warzyw przełożyć na dno żaroodpornego pojemnika, położyć na nie rybę i przykryć ją resztą uduszonych warzyw. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA