Ryba po grecku
Oceń przepis:
Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- cytryna
- kilka marchewek
- 4 cebule
- ½ selera
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- oliwa
- cukier
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- białego
- czerwonego i zielonego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
4 filety z dorsza dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i skropić cytryną - wtedy ryba będzie miała ładny zapach i będzie krucha. Odstawić w chłodne miejsce.
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dorzucić drobno poszatkowaną cebulę. Całość wrzucić na rozgrzany olej i dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego, czerwonego i zielonego.
Dla podkreślenia smaku warto do warzyw dodać odrobinę cukru.
Na sam koniec dolać pomidory pellati lub pomidory bez skórki. By uzyskać wyrazisty smak niezbędny będzie przecier pomidorowy. Dodać go dokładnie 2 łyżeczki. Podlać odrobiną wody. Gotować około 10 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już gotowe, wyjąć z nich liście laurowe.
Połowę podduszonych warzyw przełożyć na dno żaroodpornego pojemnika, położyć na nie rybę i przykryć ją resztą uduszonych warzyw. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dorzucić drobno poszatkowaną cebulę. Całość wrzucić na rozgrzany olej i dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego, czerwonego i zielonego.
Dla podkreślenia smaku warto do warzyw dodać odrobinę cukru.
Na sam koniec dolać pomidory pellati lub pomidory bez skórki. By uzyskać wyrazisty smak niezbędny będzie przecier pomidorowy. Dodać go dokładnie 2 łyżeczki. Podlać odrobiną wody. Gotować około 10 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już gotowe, wyjąć z nich liście laurowe.
Połowę podduszonych warzyw przełożyć na dno żaroodpornego pojemnika, położyć na nie rybę i przykryć ją resztą uduszonych warzyw. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W