Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 kg boczku wieprzowego
- 1 szklanka soli
- 4 l wody
- ½ szklanki majeranku
- 10 ząbków czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek nakłuwamy nożem. Wodę gotujemy z solą i majerankiem, następnie studzimy i wkładamy boczek. Całość wstawiamy do lodówki na 2 dni.
Wyjmujemy boczek z lodówki, osuszamy i nacieramy pieprzem świeżo mielonym, siekanym czosnkiem i kolejną porcją majeranku.
Układamy boczek w brytfance i pieczemy w 110 stopniach przez 5 godzin. Gotowy boczek zawijamy w papier pergaminowy, studzimy i na godzinkę wstawiamy do lodówki. Następnie ponownie nakłuwamy boczek i wstawimy do pieca, tym na razem nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 30 min.
Najlepiej smakuje serwowany w chłopskim chlebie z domowym chrzanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W