Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem
Oceń przepis:
488 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 kg boczku wieprzowego
  • 1 szklanka soli
  • 4 l wody
  • ½ szklanki majeranku
  • 10 ząbków czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek nakłuwamy nożem. Wodę gotujemy z solą i majerankiem, następnie studzimy i wkładamy boczek. Całość wstawiamy do lodówki na 2 dni. 

Wyjmujemy boczek z lodówki, osuszamy i nacieramy pieprzem świeżo mielonym, siekanym czosnkiem i kolejną porcją majeranku.

Układamy boczek w brytfance i pieczemy w 110 stopniach przez 5 godzin. Gotowy boczek zawijamy w papier pergaminowy, studzimy i na godzinkę wstawiamy do lodówki. Następnie ponownie nakłuwamy boczek i wstawimy do pieca, tym na razem nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 30 min.


Najlepiej smakuje serwowany w chłopskim chlebie z domowym chrzanem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA