Rolada ziemniaczana podana z pulpetami wieprzowymi w sosie grzybowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- kilka surowych ziemniaków
- 300 g kaszy manny
- 6 żółtek
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g masła
- sól
Farsz:
- liście jarmużu
- 100 g suszonych śliwek
- 2 czerwone cebule
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- olej do smażenia
- koperek
Pulpety:
- 1 kg białej surowej kiełbasy
- świeży tymianek
- kminek mielony
- pieprz czarny
- oregano
- natka pietruszki
- listki szałwii
- szalotka
Sos grzybowy:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz do rolady. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy poszarpane liście jarmużu, kiedy tylko liście jarmużu zmiękną, dodajemy pokrojone śliwki i posiekane orzechy. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, najlepiej jak są jeszcze ciepłe. Dodajemy do nich surowe ziemniaki rozdrobnione w mikserze i odciśnięte. Do masy dodajemy skrobię, kaszę, żółtka, masło i sól. Zagniatamy ciasto.
Ciasto ziemniaczane wykładamy na blat posypany mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm, rozkładamy farsz i zwijamy roladę. Przekładamy na ściereczkę, zwijamy, boki zawiązujemy sznurkiem i roladę wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy około 20 minut.
Przygotowujemy pulpety. Mięso z kiełbasy pozbawiamy osłonek, do mięsa dodajemy posiekany tymianek, szalotkę, szałwię oraz kminek mielony, pieprz czarny, wyrabiamy dokładnie masę i formujemy małe pulpeciki.
Przesmażamy pulpeciki na oleju na złoty kolor. Przekładamy na talerz.
Na patelni po pulpetach przesmażamy posiekaną szalotkę i świeże, umyte i pokrojone grzyby. Zalewamy śmietaną i dusimy. Doprawiamy do smaku pieprzem, sola i tymiankiem.
Wykładamy pulpety na półmisek i zalewamy grzybowo-śmietanowym sosem. Wyjmujemy ugotowaną roladę z garnka i kroimy w plastry. Układamy na pulpetach. Posypujemy świeżym koperkiem.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, najlepiej jak są jeszcze ciepłe. Dodajemy do nich surowe ziemniaki rozdrobnione w mikserze i odciśnięte. Do masy dodajemy skrobię, kaszę, żółtka, masło i sól. Zagniatamy ciasto.
Ciasto ziemniaczane wykładamy na blat posypany mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm, rozkładamy farsz i zwijamy roladę. Przekładamy na ściereczkę, zwijamy, boki zawiązujemy sznurkiem i roladę wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy około 20 minut.
Przygotowujemy pulpety. Mięso z kiełbasy pozbawiamy osłonek, do mięsa dodajemy posiekany tymianek, szalotkę, szałwię oraz kminek mielony, pieprz czarny, wyrabiamy dokładnie masę i formujemy małe pulpeciki.
Przesmażamy pulpeciki na oleju na złoty kolor. Przekładamy na talerz.
Na patelni po pulpetach przesmażamy posiekaną szalotkę i świeże, umyte i pokrojone grzyby. Zalewamy śmietaną i dusimy. Doprawiamy do smaku pieprzem, sola i tymiankiem.
Wykładamy pulpety na półmisek i zalewamy grzybowo-śmietanowym sosem. Wyjmujemy ugotowaną roladę z garnka i kroimy w plastry. Układamy na pulpetach. Posypujemy świeżym koperkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W