Flądra a la schabowy

Flądra a la schabowy
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 średnie filety z flądry
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • 4 bułki
  • masło
Surówka:
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko (np. szara reneta)
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku
Sos tatarski:
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 łyżki owoców kaparów
  • 1 mała szalotka
  • 3 źdźbła szczypiorku
  • 3 łyżki majonez
  • 2 fileciki anchois
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety z flądry należy dzień wcześniej opłukać i osuszyć, następnie doprawić solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki

Rozgrzać patelnię. Bułkę przekrojoną na pół posmarować masłem i piec tylko z wewnętrznej strony.

Po opieczeniu bułki na patelnię wlać odrobinę oleju rzepakowego. Roztrzepać jaja, przygotować mąkę i bułkę tartą. Obtoczyć flądrę kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Flądrę smażyć na złoty kolor, z obu stron.

 Ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kapary, szalotkę, szczypior i anchois drobno

posiekać. Majonez wyłożyć do miseczki. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Na koniec skropić sokiem z cytryny.

 Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do miseczki. Cebulę i jabłko drobno posiekać. Dodać do kapusty. Wszystko wymieszać.

Dodać olej, sól i pieprz do smaku.

Bułkę posmarować sosem tatarskim, ułożyć surówkę i smażoną flądrę. Gotowe.

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA