Flądra a la schabowy
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 średnie filety z flądry
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej
- 4 bułki
- masło
Surówka:
- ½ kg kapusty kiszonej
- 1 mała cebula
- 1 małe jabłko (np. szara reneta)
- 2 łyżki oleju
- pieprz i sól do smaku
Sos tatarski:
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 łyżki owoców kaparów
- 1 mała szalotka
- 3 źdźbła szczypiorku
- 3 łyżki majonez
- 2 fileciki anchois
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety z flądry należy dzień wcześniej opłukać i osuszyć, następnie doprawić solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki
Rozgrzać patelnię. Bułkę przekrojoną na pół posmarować masłem i piec tylko z wewnętrznej strony.
Po opieczeniu bułki na patelnię wlać odrobinę oleju rzepakowego. Roztrzepać jaja, przygotować mąkę i bułkę tartą. Obtoczyć flądrę kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Flądrę smażyć na złoty kolor, z obu stron.
Ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kapary, szalotkę, szczypior i anchois drobno
posiekać. Majonez wyłożyć do miseczki. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Na koniec skropić sokiem z cytryny.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do miseczki. Cebulę i jabłko drobno posiekać. Dodać do kapusty. Wszystko wymieszać.
Dodać olej, sól i pieprz do smaku.
Bułkę posmarować sosem tatarskim, ułożyć surówkę i smażoną flądrę. Gotowe.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź