Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 ozór wołowy o wadze ok. 1,5 kg
- 1 marchew
- ½ selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 goździk
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- listek laurowy
- koperek do dekoracji
- ugotowane ziemniaki do podania
Sos chrzanowy:
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- 120 ml śmietany 18%
- ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ozór wołowy myjemy i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, wycinamy ślinianki i nacieramy solą. Wkładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane warzywa w całości, cebulę z nabitym goździkiem, ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyciągamy, wkładamy na moment do zimnej wody i ściągamy skórę. Wywar przecedzamy i wkładamy do niego pokrojony w plastry ozór. Trzymamy w cieple. W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wkładamy masło i jak się rozpuści dosypujemy mąkę ciągle mieszając. Jak zasmażka przestanie pachnieć mąką dodajemy chrzan i mieszamy dalej. Dolewamy ok. 150 ml wywaru z ozora, rozprowadzamy dokładnie, żeby nie było grudek. Śmietankę delikatnie hartujemy bulionem z ozora i wlewamy do sosu, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Ozorki wyciągamy z bulionu, układamy na talerzu i polewamy sosem. Całość dekorujemy listkami świeżego koperku, podajemy z ziemniakami z wody
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W