Majonez truflowy

Majonez truflowy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 jajko sparzone wrzątkiem
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta cukru
  • szklanka oliwy smakowej z aromatem trufli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Surowe jajko wbijamy do słoika, dodajemy sok z cytryny i delikatnie wlewamy oliwę truflową. Dodajemy szczyptę cukru.

Na dno słoika wkładamy końcówkę blendera ręcznego i włączamy na najniższe obroty, cały czas trzymając końcówkę przy denku słoika. Gdy powstanie emulsja, delikatnie unosimy końcówkę i blendujemy powoli całość.

Taki majonez przechowujemy w słoiczku do 7 dni w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA