Faszerowane jajka w chrupiącym panko
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 10 jajek
- łyżka musztardy Dijon
- 3-4 łyzki octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 2 garści rzeżuchy
- łyżeczka masła
- 100 g panko
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia jajek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka gotujemy przez 8-9 minut, następnie odkładamy je do przestudzenia.
Pieczarki i szalotkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy najpierw szalotkę, a gdy ta mocno się zeszkli, dodajemy pieczarki i podkręcamy temperaturę, aby pieczarki złapały ciemny kolor na brzegach. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i sos sojowy. Chwilę redukujemy, aż cały płyn wyparuje z patelni i odstawiamy na bok do przestudzenia.
Jajka jednym zdecydowanym ruchem kroimy wzdłuż na pół, a następnie wyciągamy z nich białko i żółtko. Drobno je siekamy i wrzucamy do miski. Pamiętajcie, aby jajko wyciągać bardzo delikatnie, bo później do skorupek będziemy wkładali farsz, więc nie możemy ich zmiażdżyć przy krojeniu.
Do miski z jajkami dodajemy podsmażone pieczarki, połowę posiekanej rzeżuchy, musztardę i ewentualnie pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy. Rzeżuchę można zamienić na szczypiorek, jeśli za nią nie przepadacie.
Tak przygotowaną mieszanką faszerujemy skorupki jajek aż po brzegi, następnie farsz wyrównujemy i wierzch jajka posypujemy bułką panko. Jajka smażymy farszem do dołu na klarowanym maśle, aż staną się złote i chrupiące. Gotowe posypujemy rzeżuchą i podajemy np. z ziołowym majonezem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź