Ubita feta z pieczonymi winogronami i kruszonką z orzechów

Ubita feta z pieczonymi winogronami i kruszonką z orzechów
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Śniadania

Składniki:

  • opakowanie sera feta
  • kiść soczystych winogron (białych, czerwonych lub mieszanych)
  • cytryna
  • łyżeczka miodu
  • świeży rozmaryn lub tymianek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 garści orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Winogrona przekładamy do brytfanki, polewamy odrobiną oliwy, łyżeczką miodu, doprawiamy solą morską i posiekanymi, świeżymi ziołami. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 15 minut.

Fetę przekładamy do wyższej miski, dodajemy do niej 1-2  łyżki jogurtu, świeżo mielony pieprz, zest z cytryny. Blendujemy na aksamitny krem. 

Ubitą fetę układamy na środku talerza i rozsmarowujemy dookoła. Na środku układamy upieczone winogrona. Całość polewamy sokami z pieczenia i posypujemy posiekanymi, tostowanymi orzechami. Podajemy z kilkoma kawałkami bagietki.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA