Szakszuka z chorizo
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 jajka zerówki lub ekologiczne
- puszka cieciorki
- kawałek kiełbasy chorizo długości sporego kciuka
- papryka
- 3 słodkie pomidory lub puszka pomidorów pelati lub koktajlowych
- cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz
- łyżeczka garam masali
- opcjonalnie łyżeczka miodu do smaku
- 100 g sera feta
- zamiast chorizo można dodać wędzoną, słodką paprykę
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w plasterki oraz posiekania drobno cebulki. Wrzucamy jednocześnie na jeszcze zimną patelnię, która rozgrzewając się, wytapia tłuszcz z chorizo i szkli cebulkę.
Kiedy oba składniki są porządnie przysmażone, robimy puste miejsce na środku patelni i dodajemy 2/3 łyżeczki przyprawy garam masala. To ważny moment, ponieważ jeśli na początku porządnie nie przesmażamy przypraw, będą one później surowe w daniu i nieprzyjemnie wyczuwalne na języku. Musimy je mocno przysmażyć, ale nie spalić! Jeśli na patelni jest za mało tłuszczu, możemy dodać odrobinę masła klarowanego. Kiedy przyprawy uwolnią swój aromat, mieszamy je z resztą składników na patelni.
Następnie dodajemy cieciorkę z puszki z odrobiną zalewy, w której była. Dusimy minutę i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub te z puszki. Dusimy wszystko i redukujemy chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli mieszanka jest zbyt kwaśna i płaska w smaku, możemy doprawić odrobiną miodu.
Po 4-5 minutach robimy cztery małe dołki w aromatycznym sosie i wbijamy do nich jajka. Przykrywamy na kilka minut i smażymy na bardzo małym ogniu. Chcemy, aby białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. Na koniec posypujemy wszystko posiekaną pietruszką i serem feta.
Niektórzy lubią jeść szakszukę z chlebem i oliwą lub masłem. Ja najbardziej lubię samą, ewentualnie z sałatką warzywną obok, ale myślę, że chleb z chrupiącą skórką, będzie tu świetnie pasował.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź