Duszone mięso po irlandzku

Duszone mięso po irlandzku
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia irlandzka

Składniki:

  • 2 duże kawałki masła
  • „chlust” oliwy
  • 4 średnie cebule
  • pokrojone na kawałki różnej wielkości
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 6 dużych ziemniaków
  • pokrojonych na kawałki różnej wielkości
  • 8 kotletów jagnięcych (należy odciąć z nich nadmiar tłuszczu
  • który zostanie później wykorzystany)
  • najlepsze są kotlety z karkówki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 565 ml wywaru z jagnięciny
  • posiekana natka pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem i szczelną pokrywką stopić masło z oliwą. Włożyć cebulę i czosnek, zeszklić na małym ogniu (co powinno zająć około 15 minut). Dołożyć ziemniaki i wymieszać, by pokryły się tłuszczem z cebulą i czosnkiem. Posypać hojnie świeżo mielonym pieprzem, dodać trzy szczypty soli (trzy—jeśli ktoś ma duże dłonie, jak mówią Kudłacze, z czego wniosek, że osoby o drobnych dłoniach powinny wsypać więcej szczypt...). Dusić ziemniaki z cebulą i czosnkiem przez 15 minut na bardzo małym ogniu, uważając, by się nie przypaliły—jeśli zaczną przywierać, należy wlać odrobinę bulionu.
W tym czasie rozgrzać patelnię na małym ogniu, włożyć skrojone z kotletów tłuste kawałki i wytopić z nich tłuszcz, posypać solą i pieprzem. Zdjąć z patelni skwareczki, a na wytopionym tłuszczu przyrumienić kotlety z obu stron. Kiedy kotlety się przyrumienią, włożyć je do garnka z ziemniakami.
Na patelnię wlać trochę bulionu, wymieszać, zgarniając z dna przyrumieniony osad po smażeniu kotletów, przelać bulion z patelni do garnka. Wlać do garnka pozostały bulion. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez półtorej godziny. Mięso można posypać posiekaną natką pietruszki na 10 minut przed końcem duszenia. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 10 minut. Przed podaniem spróbować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA