Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 8 bulw topinamburu
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- ok. 1,5 litra wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 2 łyżki oliwy z pestek dyni
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- gałka muszkatołowa
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 listek laurowy
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia chipsów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Seler i pietruszkę obieramy i kroimy w grubsze paski, układamy na blasze do pieczenia, dodajemy całe, nieobrane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu.
Przyprawiamy pieprzem cayenne, solą i pieprzem, całość skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, topinambur obieramy i kroimy w plastry, 2 sztuki odkładamy i kroimy w bardzo cienkie plastry, z których później przygotujemy chipsy. Najlepiej włożyć je do wody z dodatkiem soku z cytryny ponieważ szybko ciemnieją.
Ziemianki wkładamy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym, dokładamy listek laurowy i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy do garnka podpieczone warzywa i pozostały topinambur.
Czosnek wyciskamy z łupinek i gotujemy razem, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie smażymy partiami plasterki topinamubru w rondelku na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obsypujemy solą.
Zupę miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
Wlewamy do miseczek, skrapiamy oliwą z pestek dyni, obsypujemy sezamem i na wierzch kładziemy chipsy z topinamburu.
Przyprawiamy pieprzem cayenne, solą i pieprzem, całość skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, topinambur obieramy i kroimy w plastry, 2 sztuki odkładamy i kroimy w bardzo cienkie plastry, z których później przygotujemy chipsy. Najlepiej włożyć je do wody z dodatkiem soku z cytryny ponieważ szybko ciemnieją.
Ziemianki wkładamy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym, dokładamy listek laurowy i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy do garnka podpieczone warzywa i pozostały topinambur.
Czosnek wyciskamy z łupinek i gotujemy razem, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie smażymy partiami plasterki topinamubru w rondelku na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obsypujemy solą.
Zupę miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
Wlewamy do miseczek, skrapiamy oliwą z pestek dyni, obsypujemy sezamem i na wierzch kładziemy chipsy z topinamburu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W