Zupa z przejrzałych pomidorów zagęszczana czerstwym chlebem, z szybkim kimchi
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Zupa:
- 6 przejrzałych, bardzo dużych pomidorów lub 12 małych
- 1 l passaty pomidorowej
- 4 kromki czerstwego chleba na zakwasie, każda o grubości ok. 2cm
- cebula, obrana i drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce
- 2 łyżeczki startego imbiru se skórką
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- olej sezamowy
- olej rzepakowy
Kimchi:
- kapusta pekińska
- 6 łyżek sosu rybnego
- 3-4 łyżki gochugaru (lub łyżka suszonych płatków chili)
- 4 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach
- 4 cm kawałek imbiru, starty na tarce o drobnych oczkach ze skórką
- duża cebula bez skórki, starta na tarce o drobnych oczkach
- ½ szklanki soli
- 2 litry wody
- 2 łyżki białego sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kimchi:
Z kapusty wykorzystaj same liście. Pokrój je w poprzek na kawałki o wielkości ok. 4 cm.
W garnku zagotuj wodę z solą, następnie zalej nią liście kapusty, odstaw na około 15 min.
Po 15 min przepłucz bardzo dokładnie liście kapusty pod bieżącą, zimną wodą i odsącz.
Wymieszaj dokładnie ze sobą cebulę, czosnek, imbir, gochugaru, sos rybny i miód.
Za pomocą łyżki wymieszaj/zagniataj dokładnie mieszankę przypraw z kapustą. Jeśli wolisz użyć rąk, użyj rękawiczek, ze względu na ostrość przypraw. Obsyp białym sezamem.
Zupa:
Kostki chleba usmaż na chrupko na patelni z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego.
Pomidory zetrzyj na tarce, na grubym oczku, nie obierając ze skórki.
Do pomidorów dodaj passatę.
W garnku na średnim ogniu rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę, czosnek i imbir.
Następnie dodaj łyżkę cukru brązowego, z karmelizuj.
Dodaj mieszankę pomidorów i passatę, gotuj pod przykryciem przez około 15 min.
Dopraw octem i sosem sojowym oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.
Dodaj do zupy kimchi i chleb, wymieszaj tak, żeby chleb częściowo zmiękł, następnie pokrop olejem sezamowym.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź