Zupa kalafiorowa z serem gruyere i makaronem
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 80 g sera gruyere
- 1 l bulionu drobiowego
- makaron gwiazdki
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 500 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- pieprz kajeński
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z kalafiora odkrój różyczki, a następnie je pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę. Oba warzywa podsmaż na maśle, oprószając je mąką pszenną. Całość smaż około dziesięciu minut. Dodaj do warzyw bulion warzywny oraz połowę mleka. Zagotuj wszystko, aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie zblenduj całą zupę. Dodaj jeszcze makaron i dopraw ją musztardą Dijon. Na sam koniec zetrzyj ser i dodaj do zupy. Wlej pozostałe mleko i dopraw jeszcze wszystko solą. Przed podaniem, posyp zupę serem i pieprzem kajeńskim.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W