Udziec barani pieczony w soli morskiej

Pieczony udziec barani
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • udziec barani z kością
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki kolendry w ziarnach
  • 1 kg gruboziarnistej soli morskiej
  • 3 białka
  • chlebki pita
Sałatka:
  • ogórki
  • 2 pomidory
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • cebula czerwona
  • mała sałata rzymska
  • mała garść świeżej mięty
  • mała garść rukwi wodnej
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kmin rzymski i kolendrę utrzyj na proszek i wymieszaj wraz z solą. Natrzyj tą mieszanką lekko ponacinany udziec. Następnie mięso przełóż do płaskiej brytfanki.
Białka ubij i wymieszaj z solą, następnie obłóż dokładnie udziec. Piecz około 5 godzin w 200 stopniach. (średnio 1 h i 20 min na 1 kg mięsa ). Jeśli mięso zacznie się przypalać, przykryj je folią.
Po upieczeniu sól rozbij, a mięso pokrój.
Przygotuj sałatkę. Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę i wrzuć do miski. Dodaj posiekaną miętę, sałatę, rukiew i zalej oliwą oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą.
Chlebki pita nafaszeruj mięsem i sałatką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA