Udziec barani pieczony w soli morskiej
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- udziec barani z kością
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 2 łyżki kolendry w ziarnach
- 1 kg gruboziarnistej soli morskiej
- 3 białka
- chlebki pita
Sałatka:
- ogórki
- 2 pomidory
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- cebula czerwona
- mała sałata rzymska
- mała garść świeżej mięty
- mała garść rukwi wodnej
- sok z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kmin rzymski i kolendrę utrzyj na proszek i wymieszaj wraz z solą. Natrzyj tą mieszanką lekko ponacinany udziec. Następnie mięso przełóż do płaskiej brytfanki.
Białka ubij i wymieszaj z solą, następnie obłóż dokładnie udziec. Piecz około 5 godzin w 200 stopniach. (średnio 1 h i 20 min na 1 kg mięsa ). Jeśli mięso zacznie się przypalać, przykryj je folią.
Po upieczeniu sól rozbij, a mięso pokrój.
Przygotuj sałatkę. Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę i wrzuć do miski. Dodaj posiekaną miętę, sałatę, rukiew i zalej oliwą oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą.
Chlebki pita nafaszeruj mięsem i sałatką. Smacznego!
Białka ubij i wymieszaj z solą, następnie obłóż dokładnie udziec. Piecz około 5 godzin w 200 stopniach. (średnio 1 h i 20 min na 1 kg mięsa ). Jeśli mięso zacznie się przypalać, przykryj je folią.
Po upieczeniu sól rozbij, a mięso pokrój.
Przygotuj sałatkę. Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę i wrzuć do miski. Dodaj posiekaną miętę, sałatę, rukiew i zalej oliwą oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą.
Chlebki pita nafaszeruj mięsem i sałatką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W