Gyutataki

Gyutataki
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • 200 - 300 g ogona z polędwicy wołowej (końcówka batona polędwicy)
  • czarny pieprz młotkowany (jeśli ostry zalecam rozwagę)
  • 100 ml japońskiego wina Mirin
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 50 ml sosu sojowego
  • 20 - 30 g marynowanego imbiru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwicę smażyć na bardzo gorącej patelni i niewielkiej ilości oleju z każdej strony; w sumie około 5 minut. Zalać japońskim winem Marin, sosem sojowym i białym wytrawnym winem. Dodać marynowany imbir 20-30 g. Gotować mięso ze wszystkich stron około 7 minut (w zależności od grubości polędwicy). Wystygnięte mięso z sosem włożyć do lodówki razem z marynatą. Można jeść od razu, ale najlepsze jest po 12 godzinach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA