Gyutataki
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 200 - 300 g ogona z polędwicy wołowej (końcówka batona polędwicy)
- czarny pieprz młotkowany (jeśli ostry zalecam rozwagę)
- 100 ml japońskiego wina Mirin
- 200 ml białego wytrawnego wina
- ok. 50 ml sosu sojowego
- 20 - 30 g marynowanego imbiru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę smażyć na bardzo gorącej patelni i niewielkiej ilości oleju z każdej strony; w sumie około 5 minut. Zalać japońskim winem Marin, sosem sojowym i białym wytrawnym winem. Dodać marynowany imbir 20-30 g. Gotować mięso ze wszystkich stron około 7 minut (w zależności od grubości polędwicy). Wystygnięte mięso z sosem włożyć do lodówki razem z marynatą. Można jeść od razu, ale najlepsze jest po 12 godzinach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W