Schabowe z ziarnami słonecznika
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt 2 (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 plastry schabu grubości 2 cm
- 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
- 2 garści ziaren słonecznika
- sos ostrygowy
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Kim chi:
- 1 kapusta pekińska
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 3 łyżki pasty smabal olelek
- ok. 3 cm kłącza imbiru
- 2 ząbki roztartego czosnku
- szczypta cukru brązowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kim chi warto zrobić wcześniej. Kapustę kroimy na centymetrowe paski. Solimy, dodajemy pastę sambal olelek, starty imbir, czosnek, cukier brązowy, sos ostrygowy i ocet ryżowy. Powinna marynować się minimum 4 dni. Kim chi można jednak kupić w sklepach z żywnością azjatycką, ale domowe jest o wiele smaczniejsze i tańsze. Mięso rozbijamy na bardzo cienko i marynujemy w sosie ostrygowym. Obficie pieprzymy. Jajo rozmącamy, maczamy w nim plasterki mięsa, a następnie panierujemy w ziarnach słonecznika dociskając panierkę, by dobrze przywarła. Kotlety smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym tak, by ziarna stały się chrupkie, a soczyste mięso doszło w środku. Przed podaniem każdy kotlet tniemy na grube paski.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W