Łosoś pieczony powoli
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- filet łososia w całości
- 1 łyżka cukru brązowego muscovado
- 1 łyżka cukru białego
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- pęczek kopru drobno posiekany
- pieprz czarny świeżo mielony
- pieprz czerwony w ziarnach
- 2-3 cytryny pokrojone w cienkie plasterki
dodatki:
- kalarepki
- majonez
- posiekany koperek
- pieprz czerwony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W równych proporcjach wymieszać sól, cukier brązowy i cukier biały (jeżeli stosujemy brązowy cukier oczyszczony, dodatek białego jest niepotrzebny). Łososia oczyścić z ości, równo posypać przyprawą. Całość doprawić pieprzem czerwonym i czarnym, przykryć warstwą siekanego kopru. Na wierzchu ułożyć plastry cytryn. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć łososia i piec w temperaturze 70°C. Po około 1,5 godziny sprawdzić, czy jest gotowy w środku. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Na desce ułożyć półplasterki kalarepki, jak łuskę. Na niej podać upieczoną rybę. Obok podać sos z majonezu, koperku, pieprzu czerwonego. Rybę smarować na kalarepce, jak na kanapce. Jest soczysta i wilgotna, na zimno i na ciepło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W