Kotlety z sandacza

Kotlety z sandacza
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Kotlety mielone
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g filetów z sandacza (lub dorsza, morszczuka, łososia)
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 jaja
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku i
  • 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 małe ugotowane ziemniaki
  • ok. 300 ml mleka
  • bułka tarta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kajzerkę namaczamy w mleku, odstawiamy do czasu, aż całkowicie zmięknie.

Filety przepuszczamy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Następnie mielimy ziemniaki, cebulę i odciśniętą z mleka kajzerkę.

Do masy dodajemy jaja, koperek i pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę, gdyby była zbyt luźna, dosypujemy trochę bułki tartej.

Następnie formujemy 6-8 kotlecików i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na sporej ilości rozgrzanego oleju, aż się ładnie zarumienią z każdej strony. Możemy je podawać w bułce jako fishburgery, z dodatkiem ulubionego sosu, z ryżem lub ziemniakami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA