Kotlety z sandacza
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Kotlety mielone
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g filetów z sandacza (lub dorsza, morszczuka, łososia)
- 1 czerstwa kajzerka
- 2 jaja
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku i
- 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 2 małe ugotowane ziemniaki
- ok. 300 ml mleka
- bułka tarta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kajzerkę namaczamy w mleku, odstawiamy do czasu, aż całkowicie zmięknie.
Filety przepuszczamy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Następnie mielimy ziemniaki, cebulę i odciśniętą z mleka kajzerkę.
Do masy dodajemy jaja, koperek i pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę, gdyby była zbyt luźna, dosypujemy trochę bułki tartej.
Następnie formujemy 6-8 kotlecików i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na sporej ilości rozgrzanego oleju, aż się ładnie zarumienią z każdej strony. Możemy je podawać w bułce jako fishburgery, z dodatkiem ulubionego sosu, z ryżem lub ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kotlety mielone
Kuchnia polska
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W